Kurija Janković preporuča – Kontinentalni odmor po tvojoj mjeri

Kada organiziraš svoj morski odmor, siguran si da on obuhvaća plažu, more, sunce te neke aktivnosti koje se odabiru sukladno vlastitim preferencijama. Što je s odmorom na kopnu? I njega želiš proživjeti punim plućima, upoznati destinaciju na nov i drugačiji način.

 

Kurija Janković

Kurija Janković preporuča kontinentalni odmor po tvojoj mjeri. Dolazeći u dvorište naše Kurije, ulazeći kroz njezina ulazna vrata, gosti redovito ostanu oduševljeni viđenim. Prekrasno obnovljeno zdanje usred pitomog slavonskog sela. Hotel koji je nov, a ipak izgleda tako tradicionalno i klasično. Osjećaš se nekako posebno što se nalaziš u takvom objektu – kao da nastavljaš pisati stranice njegove duge povijesti. Nevjerojatan je to osjećaj – boraviti u prostoru koji ti pruža nezaboravan i iskren doživljaj kulturnog blaga kontinentalne Hrvatske, odmor za duh i tijelo. Svjesni posebnosti naše Kurije, svjesni smo i činjenice da naš gost ne dolazi samo boraviti u  hotelu – mi to niti ne želimo. Želimo da on novim očima doživi svo ono blago uz koje mi svakodnevno prolazimo, a da ga možda nismo ni svjesni. Našeg gosta volimo zvati istraživačem, osobom željnom otkrivanja novoga i drugačijega, znatiželjnikom i pustolovom. Otići ćemo zato u krug od dvadesetak kilometara od Kurije Janković i otkriti ti što te sve tamo čeka. Pridruži nam se na našem putovanju!

 

vikend odmor

Kurija Janković

 

Rijeka Drava

Prekrasna rijeka Drava, koju nazivaju i europskom Amazonom, nalazi se na samo 7 km od Kurije Janković. Kada govorimo o netaknutoj prirodi, Drava je upravo to, zeleno srce središnje Europe. Njezini čarobni rukavci pomoći će ti da zaboraviš na stres i opustiš se uz smirujući tok ove rijeke koja povezuje naš kraj i predstavlja naš identitet. Naši gosti se često odlučuju na vožnju biciklima uz nasip rijeke. Brdski ili električni bicikli te čekaju u našem hotelu u kojem ih možeš iznajmiti. Osim biciklista, tu ćeš naići na ribiče, vikendaše i izletnike. Zadovoljni su ovdje i oni koji traže adrenalin i oni koji traže mir.

Najposebnije mjesto uz rijeku Dravu svakako je Križnica pokraj Pitomače. Iako dio hrvatskog teritorija, do Križnice možeš stići jedino skelom ili pješačkim visećim mostom. Idilično je to mjesto koje okružuju veseli riječni rukavci, a i gastronomski nećeš otići razočaran. Netom ulovljena dravska riba priprema se ovdje na tradicionalan domaći način. Za prste polizati!

Rijeka Drava dijeli Hrvatsku i Mađarsku. Kako smo mi više za povezivanje, dijalog i zajedništvo, volimo reći da nas ona spaja s našim susjedima. Odmah uz granicu, na desetak kilometara od Kurije Janković, nalazi se prijateljski grad Barcs. S velikim spa & wellness centrom savršen je za uživanje nakon stresnog i napornog tjedna. Unutarnji i vanjski bazeni, saune, masaža, parna kupelj, olimpijski bazen – izbor je tvoj.

 

vikend odmor

Rijeka Drava, Foto: M. Turkalj

 

vikend odmor

Križnica, Foto: K. Toplak

 

Bilogora

I baš kada pomisliš da je sve u Slavoniji ravno, iznenadiš se njezinim krivudavim brežuljcima. Nama takav najbliži svakako je Bilogora s koje puca pogled na cijelo virovitičko područje. Omiljena među šetačima, zanimljiva je i biciklistima. Svaki Virovitičanin uputit će te da obiđeš Virovitička jezera iliti ribnjake, njih devet. Prateći poučnu stazu, saznat ćeš više o flori i fauni bilogorskog kraja. Ovdje možeš dobiti i jednodnevnu ribičku dozvolu, usporediti svoj ulov s ulovom domaćina, čuti pokoju ribičku priču, opustiti se.

Za one željne adrenalina, uz Virovitička jezera nalazi se “Put šarana” kružna cross country staza duljine 11 300 metara, smještena u prekrasnoj šumi, trasirana od strane Biciklističkog kluba Bor. Podloga se sastoji od 300m makadama, 700m šumskog puta te 10 300m šumskog traila. Zanimljiva, pitoreskna i uzbudljiva kako za profesionalce, tako i za amatere.

Bilogora je poznata i po svojim vinskim cestama. Preporučamo ti posjet Podrumu Vineda koji se nalazi na pjeskovitom tlu mjesta Vukosavljevica. Uz kapljicu dobrog vina, dočekat će te uvijek raspoloženi domaćini koji će te provesti svojim podrumom i kušaonicom te ispričati svoju priču. U ponudi vinske karte Podruma Vineda možeš pronaći nekoliko crnih i bijelih vina – graševina, chardonnay, cabernet sauvignon, frankovka. Isprobaj ih i pronađi svoje omiljeno.

Kada smo već došli do područja Vukosavljevice, svakako trebamo nastaviti naše putovanje do Zlatnog klasa u Otrovancu. Tradicija, obitelj, ponos. Imanje je to koje svakog putnika obogati svojom posebnom pričom. Prekrasni seoski perivoj, izvorna domaća hrana, domaće životinje, konji, dobrodošlica domaćina. Stara domaća jela ovdje su sve samo ne zaboravljena: žganci, prežgana juha, kukuruzna, ječmena i prosena kaša, jela pripremljena od koprive, bundeve ili čička te domaći kruh od žitarica izmljevenih na starinskom malenom kućnom mlinu. Ovdje čak i pizzu s tijestom od koprive možeš probati. Sve ukusno i slasno!

 

vikend odmor

Virovitička jezera, Foto. K. Toplak

 

vikend odmor

Put šarana, Foto: BK Bor

 

Virovitica

Pitoreskni mali gradić podno Bilogore očarat će te svojim duhom. Ono što, prije svega, čini duh nekog grada svakako su njegovi stanovnici. Oni su ovdje opušteni, veseli i uvijek spremni za “kratki ulični divan” (tur. divan = govoriti). Šetajući ulicama grada, naići ćeš i na skulpturu Mikeša, starosjedioca Virovitice, koji budnim okom pazi na svoj grad Virov’ticu. Središtem grada dominiraju prekrasna zdanja Dvorca i Palače Pejačević i impresivna barokna Crkva Sv. Roka.  Osjeti se ovdje bogata povijest i kultura. Posebno smo ponosni na Kazalište Virovitica s kvalitetnim predstavama i super događanjima poput Virkasa i Virovitičkog kazališnog ljeta. Za svakoga ponešto! Grad živi punim plućima tijekom cijele godine s mnoštvom kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja koji okupljaju i mlado i staro, i domaće i goste. Uvijek ćemo ti rado prenijeti što je trenutno aktualno u gradu kako bi tvoj odmor bio zaokružen.

vikend odmor

Dvorac Pejačević, Foto: K. Toplak

 

U samo malom krugu oko naše Kurije, možeš tako pronaći mnoštvo sadržaja koji će ispuniti tvoj kontinentalni odmor. Svi ćemo se potruditi da tvoj doživljaj bude autohton i potpun. Čar je to malih i još neotkrivenih destinacija što ti svojom originalnošću pružaju nezaboravno iskustvo.

Vidimo se u Kuriji Janković! 🙂