Prirodne i kulturne znamenitosti koje vrijedi posjetiti :)

Vjerujemo kako si i ti kao i mi jedva dočekao toplije, duže ljetne dane. Oni su i dalje pred nama, pa te želimo podsjetiti na bezbroj aktivnosti kojima si možeš obogatiti svoj boravak u našem kraju.

 

Smatramo kako je odlazak u prirodu i boravak u njoj zapravo ono najbolje što možeš pružiti svome tijelu. Naš kraj nudi pregršt prirodnih atrakcija na kojima možeš zajedno sa svojim najmilijima napuniti baterije i biti spreman za nove radne pobjede.

 

Znaš već da kod nas možeš iznajmiti i bicikle, ako si tip da se najmanje od svega želiš umoriti, a svaki atom snage uperiti u upijanje prirodnih ljepota za tebe je onda električni bicikl s kojim ćeš uz minimalan napor maksimalno uživati u pogledu na besprijekornu prirodu koja te okružuje. Ako si pak željan prave aktivnosti i u dobroj si fizičkoj spremi, brdski bicikli su ti na raspolaganju. Pa krenimo u zajedničku avanturu. 🙂

 

Križnica

Neizostavna točka polazišta je naša silovita rijeka Drava. Pravi doživljaj njene ljepote osjetiti ćeš na Križnici, zaštićenom krajoliku uz hrvatsko-mađarsku granicu. Do nje možeš ili žičarom ili visećim mostom, naša preporuka je da se odvažiš i zakoračiš na most – pogled je nevjerojatan.

 

Restoran Dravska Iža 

Izvor: Dravska iža Križnica

Kada si već prešao na drugu stranu šteta bi bila vratiti se nazad, a ne kušati riječne delicije naše Dravske Iže. Možeš razveseliti svoje okusne pupoljke svježe pripremljenim šaranom, smuđom, uživati u fiš paprikašu, srnećem gulašu, toplom i mekanom kruhu iz krušne peći – ma za prste polizati.

 

Virovitički ribnjaci 

Za one hrabre i one koji su željni prave avanture na dva kotača, Virovitički će ribnjaci zadovoljiti sve kriterije. Ručno izrađena staza Put šarana duga je 11 km i pričat će ti svoju posebnu priču. Prati njihovu stranicu i sudjeluj u raznim weekend aktivnostima, a mi te čekamo.

 

Adrenalinski park Duboka u Velikoj

Avanturističkog si duha i godišnji odmor ne možeš zamisliti bez malo adrenalina? Onda je Adrenalinski park Duboka u Velikoj pravo mjesto za tebe. Dva poligona prilagođena i velikima i malima. Na onome s 12 elemenata (sprava) uživati će odrasli, dok je poligon s 9 elemenata prilagođen dječjem uzrastu. Na jednom mjestu je zabava za cijelu obitelj.

 

Dvorac Pejačević

Ako u kulturnom naslijeđu leži cijelo bogatstvo, onda je naš kraj zaista bogat – složit ćeš se s nama. Centar grada Virovitice krasi dvorac Pejačević kojeg je obitelj Pejačević gradila između 1800. i 1804. godine prema nacrtima bečkog arhitekta N. Rotha. Dvorac danas krasi perivoj koji je poseban po mostovima koji ga okružuju. Ukupno ih je 5 i svaki od njih priča svoju priču. Tako imamo Most ljubavi, Most zrcala, Glazbeni most, Gimnazijski most i Portal most. Gradski muzej koji se smjestio u dvorcu – stalne je drvene postave – „Drveno doba“ i prikazuje drvo kroz nekoliko aspekata povijesnog razvoja samog grada, kao i starosjedilaca Virovitice. Naša topla preporuka.

 

Rodna kuća Petra Preradovića 

Izvor: TZ VPŽ

Rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici sagrađena je u 18. stoljeću. Kuća sama po sebi ima veliku povijesnu vrijednost i ujedno je i spomenik kulture jer se u njoj davne  1818. godine rodio jedan od najvećih hrvatskih pjesnika – Petar Preradović. Temeljito obnovljena kuća danas je Interpretacijski centar u kojemu se može saznati sve o liku i djelu našega Petra. Tako ćeš moći uživati u pet izložbi koje će ti približiti taj njegov poseban svijet stvaralaštva. Izložba “Odrastanje na granici” odgovorit će ti na pitanja o mjestu Grabrovnica, o tome kako se je nekada tamo živjelo i zašto se je baš tamo rodio Petar. Izložba “Vojnik, pjesnik, domoljub” objasnit će ti tko su bili Ilirci, zašto su nama danas važni, kako je Petar postao uspješan vojnik carske vojske i još mnogo zanimljivih detalja. Za izložbu “Dvorana pjesništva” nemamo puno riječi – nju je potrebno doživjeti. Izložba “Riječ-dvije-tri s Preradovićem” – je nova dimenzija susreta s njim kao hologramom. Kroz izložbu “Preradović kao ishodište, nadahnuće i kulturna valuta” otkrit će ti kome je sve Petar Preradović bio nadahnuće.  Zanimljivo, zar ne? 🙂

 

Nešto ti novo naš kraj uskoro nudi…:) 

 

Uskoro se očekuje kraj radova na Posjetiteljskom centru “Kuća čaja – oaza mira” u Špišić Bukovici. Na taj način turistička ponuda našega kraja postat će još zanimljivija. 

Foto: M.Rođak

Trenutno je jedan od značajnijih projekata u općini Špišić Bukovica. Završetkom i puštanjem u rad – posjetitelji će moći uživati u Muzeju čaja, u suvenirnici i u edukacijskoj dvorani. Uz to, na raspolaganju će im biti i 6 kušaonica čaja u kojima će se moći doživjeti aromatično i eterično bilje kroz kušanje čaja, ulja i kozmetike na prirodnoj bazi. Raj za čajoljubce. 🙂

Foto: M.Rođak

 

Vidimo se u Kuriji! 🙂