10 fotografija zbog kojih ćeš se zaljubiti u Virovitičko-podravsku županiju

Prepusti se osjećaju koji te obuzima gledajući ove fotografije, i bar na tren uroni u idilu koju ti pruža Virovitičko-podravska županija. Županija koja se ponosi svojim širokim plodnim poljima, ljubaznim stanovništvom, bogatom kulturnom ostavštinom, izuzetnim prizorima prirodne ljepote i bogatom tradicijom.

 

Grad Virovitica

 

Smještena je u sjeveroistočnom dijelu Hrvatske i administrativno je središte Virovitičko-podravske županije. Virovitica je grad duge povijesti, u pisanom obliku spominje se još od davne 1234. godine, kada joj herceg Koloman dodjeljuje status srednjovjekovnog grada.

 

Izvor: Virovitičko-podravska županija

 

Rijeka Drava, Križnica

 

Križnica je naselje u sastavu Općine Pitomača u Virovitičko-podravskoj županiji. To je zaštićeni krajolik uz hrvatsko-mađarsku granicu. Dio je rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav te mjesto zaštićena tri krajobraza kao i brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

 

Izvor: Virovitičko-podravska županija

 

Palača Pejačević

 

Sagrađena je u drugoj polovici 18. stoljeća. Naočit je primjerak barokne svjetovne arhitekture i registrirani spomenik nulte kategorije. Predstavlja jedno od najstarijih virovitičkih kulturnih dobara na području graditeljstva. Obnovljena je 2014. godine.

 

Izvor: Virovitičko-podravska županija

 

Park prirode Papuk

 

Najljepša planina u Slavoniji. Zbog svog geološkog nasljeđa 2007. godine Papuk se pridružio mreži europskih i svjetskih geoparkova. Ujedno je postao i prvim geoparkom u Hrvatskoj. Na prostoru Parka prirode Papuk nalaze se ostatci arheoloških lokaliteta i kulturne baštine, što je dokaz kako je ovo područje imalo kontinuitet naseljavanja još od doba neolitika.

 

Izvor: Virovitičko-podravska županija

 

Dvorac Pejačević

 

Smješten je u središtu Virovitice, i jedan je od niza slavonskih dvoraca poznate plemićke obitelji Pejačević. Dvorac je sagrađen između 1800. i 1804. godine na prijelazu iz baroka u klasicizam. Novi izgled dvorac poprima zahvaljujući provedbi integriranog  projekta “5 do 12 za Dvorac”, koji je jednim dijelom sufinanciran iz fondova EU. Završetak provedbe projekta predviđa se u kolovozu ove 2019. godine.

 

Izvor: Virovitičko-podravska županija

 

Virovitički ribnjaci

 

Niz od ukupno devet ribnjaka smješten je nedaleko od središta Virovitice, točnije 7 kilometara južnije. Taj “raj na zemlji” kako ga mi od milja volimo zvati omeđen je sa šumom u kojoj prevladava drvo hrasta, bukve i graba. Idealno je mjesto za bicikliste profesionalce i rekreativce, zaljubljenike u prirodu, obitelji sa djecom, šetnju, trčanje i igru sa psom. Ribnjaci obiluju mnogim vrstama slatkovodnih riba poput: štuka, smuđ, šaran, amur, som, deverika, linjak i ostale te je iz tog razloga omiljeno mjesto brojnim ribičima.

 

Izvor: Virovitičko-podravska županija

 

Orahovačko jezero

 

Nalazi se u podnožju planine Papuk. Umjetno jezero udaljeno je 1,5 kilometar od centra grada Orahovice i ujedno je jedno od najpoznatijih prirodnih atrakcija Orahovice. Jezero je dugo 208 metara, i sadrži 65 000 kubika pitke vode. Na pojedinim mjestima dubina doseže i do 9 metara. Krasi ga u potpunosti uređena obala duga 570 metara. Najveću posjećenost bilježi u ljetnim mjesecima i za vrijeme održavanja brojnih manifestacija poput: Prvosvibanjski susreti, biciklijada, Ljeto u Orahovici itd.

 

Izvor: Virovitičko-podravska županija

 

Ružica grad

 

Ružica grad ili Velika utvrda Orahovica je najveći sačuvani utvrđeni grad u Slavoniji. Ružica grad smješten je na sjeveroistočnim obroncima Papuka, nekoliko kilometara od grada Orahovice. Ostatci svjedoče o razvijenoj kulturi od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća. Ružica grad je u svojoj povijesti ujedno bio i grad, utvrda, dvorac i tvrđava sa mnoštvom kula i tornjeva.

 

Izvor: Virovitičko-podravska županija

 

Izletište Jankovac

 

Izletište Jankovac, jedno je od najdražih mjesta za obiteljska druženja u našoj Virovitičko-podravskoj županiji. Smješten je na sjevernoj padini Papuka i jedan je od najljepših gorskih dolina. Izletište Jankovac kao i pripadajuća jezera dobila su ime po grofu Josipu Jankoviću, koji je tada bio vlasnik mnogobrojnih posjeda. Sredinom 19. stoljeća odlučio je provoditi svoje slobodno vrijeme uređujući prirodu koja ga okružuje. Tako je prvo sagradio lovački dvorac, zatim uredio dva protočna jezera za uzgoj pastrve i stvorio tridesetmetarski vodopad koji pada u kanjon Kovačica.

 

Izvor: Virovitičko-podravska županija

 

Rijeka Drava

 

Ukupna dužina rijeke Drave iznosi 725 km. Svojom dužinom povezuje alpska područja Italije, Austrije i Slovenije sa panonskim područjima Hrvatske i Mađarske. Drava je jedna od najočuvanijih nizinskih rijeka u Europi.  Dom je mnogobrojnim pticama i ribama, a u naplavnim dijelovima šuma svoje mjesto su pronašli jeleni, srne i divlje svinje.

 

Izvor: Virovitičko-podravska županija

 

Nadamo se da smo ti barem malo pobudili želju za upoznavanjem ovog nebrušenog dijamanta Slavonije, i da se uskoro vidimo u Kuriji Janković. 🙂