Što za nas znači Kurija Janković?

Kurija Janković sagrađena je početkom 19. stoljeća u vrijeme kada plemićke obitelji podižu dvorce, kurije i ljetnikovce. Ovo kasnobarokono zdanje s klasicističkim oznakama nalazi se u mjestu Kapela Dvor, 7 kilometara sjeverno od grada Virovitice.

Današnji izgled dobila je u vrijeme Geze pl. Jankovića oko 1880. godine kada je bila sjedište vlastelinskog imanja Lukač. Nakon Jankovića, početkom 20. stoljeća, Kuriju kupuje Arpad 1. Karolyi te posjed postaje prepoznatljiv po uzgoju šparoga i jahaćih konja. Nakon odlaska obitelji Karolyi, posjed je bio u vlasništvu štedionica, a 1942. kupuje ga nekoliko doseljenih obitelji iz Hrvatskog zagorja. Od 1964. godine Kurijom upravlja Lovačko društvo Lukač.

Do sredine osamdesetih Kurija je služila kao škola koju su pohađala djeca Kapele Dvora i obližnjih sela.

Kroz sve te godine Kurija nije obnavljana te je prepuštena propadanju. To je sudbina većine od naših 1300 dvoraca, ljetnikovaca, zamaka ili svjetionika. Rekli bismo, jedna uobičajena tužna priča.

 

Da se neke stvari ipak mogu promijeniti pokazala je Virovitičko-podravska županija koja prijavljuje obnovu Kurije Janković kroz projekt “Drava4Enjoy” te joj vraća stari sjaj. U toj istoj Kuriji, koja je do ove obnove bila prepuštena zubu vremena, 2016. godine otvoren je hotel baština s 4 zvjezdice. Tako je ova stara ljepotica napokon otvorila svoja stogodišnja vrata za sve domaćine i putnike namjernike.

U hotelu je gostima na raspolaganju 13 dvokrevetnih i 5 jednokrevetnih soba (Standard, Superior i DeLuxe), restoran u kojem se poslužuje doručak, caffe bar, suvenirnica, konferencijska dvorana, soba za sastanke te najam bicikala (brdskih i običnih).

Ono što je nama najveća posebnost Kurije Janković je upravo ta bogata povijest koja je prožeta njezinim zidovima. Osjećaj da boravite u nečemu tako starom i kulturno jakom je neopisiv. Rezultat pažljive obnove je taj da je Kurija danas jedan od najljepše uređenih malih hotela kontinentalne Hrvatske. Ulaskom u hotel kao da ulazite u neka davna vremena, sve je prožeto elegancijom i smirenošću. Savršeno za bijeg od užurbanog gradskog života.

Na pitanje što za nas znači Kurija Janković jednostavno je odgovoriti. Ona nama nije samo lijepa zgrada s lijepim zidovima i uređenjem. Ovo je priča koja nadilazi isključivo materijalno vrednovanje. Kurija Janković za nas znači život u baštini, poštovanje prema ostavštini naših starih, pozitivnu turističku priču našeg podravsko-slavonskog kraja, optimizam u onom što radimo i kamo želimo stići. Stavljanjem baštine u funkciju, oživljavanjem naših starih dvoraca, ljetnikovaca, kurija i svjetionika dajemo ovim kulturno-povijesnim zgradama novi smisao. Zašto je to važno? Zato što nije dovoljno nešto staro i oronulo obnoviti, uljepšati novim namještajem i zidovima i tako prepustiti vremenu. Da bi baština živjela, u njoj trebaju biti ljudi, u njoj treba biti život. Sretni smo što u ovom našem slučaju baština uistinu živi. Kuriju Janković posjećuju gosti iz cijele Hrvatske i svijeta. Spavajući u ovoj našoj “povijesti”, oduševljeni onim što ih dočeka unutar zidova našega dvorca, stvaraju zajedno s nama neke nove još neispričane priče.