Zašto je lokalni proizvod važan za lokalni doživljaj? Primjer Pitomačke pivovare i Podruma Vineda

Piše: Sanja Sudar

Savršena lokacija i savršen hotel. Dovoljno za doživljaj neke destinacije? Mi smatramo da nije.

 

Lokalni proizvod za lokalni doživljaj

 

Kada se naša turistička priča u Kuriji Janković ozbiljno zakotrljala, postali smo svjesni da je našim gostima uz prekrasno  obnovljenu Kuriju, kvalitetnu uslugu i ljubazno osoblje iznimno važna i još jedna stvar koju od početka njegujemo – ponuda domaćih lokalnih proizvoda u našem caffe baru i na našem podravsko-slavonskom buffet stolu za vrijeme doručka. Kada doživljavaš neku lokaciju, želiš od nje dobiti sve ono izvorno što ona pruža. Želiš istražiti njezinu prirodu, upoznati lokalce i njihove priče, osjetiti povijest, ali i isprobati prave lokalne proizvode koji sami po sebi predstavljaju što to sve neki kraj jest. Tek jedna takva zaokružena lokalna priča predstavlja pravi lokalni doživljaj. Mi smo toga bili svjesni. Svjesni smo i toga da u našem kraju postoji veliki broj kvalitetnih lokalnih proizvoda u čije su stvaranje utkani ljubav, obiteljska tradicija, izniman trud i znanje. Osim što smo takve proizvode uvrstili u našu ponudu, smatrali smo da ih je potrebno i predstaviti i to od strane osoba koje ih stvaraju. Organizirali smo zato zanimljive i interaktivne mini intervjue u kojima smo i mi i naši posjetitelji upoznali cijelo malo carstvo mašte i ideja koje se nalazi iza njih. U nastavku priče donosimo kako nam je bilo na druženjima s Pitomačkom pivovarom i Podrumom Vineda.

 

Dan craft piva uz Pitomačku pivovaru

 

Craft piva su defitivno našla svoje mjesto na pivskoj sceni u Hrvatskoj. Dugo smo čitali o različitim mini pivovarama koje su se otvarale diljem Lijepe naše i kako su cool i zanimljive priče postojale iza njihova nastanka. Na području naše županije nije tada postojala još niti jedna, ali nije tako zadugo ostalo. 2017. godine osnovana je Pitomačka pivovara koja je tada iz svoje “kuhinje” izbacila prva dva craft piva – svijetlo i tamno ALE Pitko pivo, a nedugo zatim i Pitko IPA te Pitko CITRA. Ova četiri velikana predstavili smo u Kuriji Janković u zanimljivom i opuštenom razgovoru s Miroslavom Novoselom, majstorom pivarom koji stoji iza njih. Priča o Pitomačkoj pivovari nije samo priča o pivu. Priča je to i o čovjeku koji je otvaranjem pivovare ostvario svoj san te samim time postao i nositelj jednog važnog poduzetničkog pothvata. Slušati takve pozitivne poduzetničke priče je u današnje vrijeme izuzetno važno jer upravo ovakvi uporni i vrijedni ljudi čine naše društvo boljim – od ideje do realizacije. Pitko je pivo koje se stvara u malim količinama, na tradicionalan način, nepasterizirano je i nefiltrirano, punog okusa, bez aditiva. Imali smo priliku čuti sve o načinu kuhanja ovakvog piva, sirovinama koje se upotrebljavaju za dobivanje piva, povijesti pivarstva, ciljevima i planovima, a najbolji pokazatelj kvalitete ovog našeg ležernog razgovora s Miroslavom su bila znatiželjna pitanja okupljenih posjetitelja. Zanimljivo, edukativno i pozitivno – komentari su to koji su se širili našom Kurijom. Pitko je pivo koje je u kratkom roku osvojilo tržište i koje definitivno čeka svijetla budućnost, a nama je drago da smo i mi jedan mali dionik u tom procesu.

 

Pitomačka pivovara u Kuriji Janković

Pitomačka pivovara u Kuriji Janković

Pitomačka pivovara u Kuriji Janković

Pitomačka pivovara u Kuriji Janković

 

Vinska večer uz Podrum Vineda

Podrum Vineda osnovan je 2005. godine na temelju vinarske tradicije dviju obitelji, Kaša i Kovač. Nalazi se u Virovitičko-podravskoj županiji u srcu virovitičkog vinogorja na pjeskovitom tlu mjesta Vukosavljevica gdje ova obitelj proizvodi kvalitetna i vrhunska vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom od grožđa ubranog s poznatih bilogorskih obronaka. Podrum Vineda je uključen u ponudu Kurije Janković od samih naših početaka. Isprobali su ga i domaći i strani gosti koji redovito ostaju oduševljeni kvalitetom i raznolikošću. S obitelji koja stoji iza ovih kapljica željeli smo suradnju učiniti još uspješnijom. Organizirali smo vinsku večer u kojoj smo željeli jednostavnim i jasnim jezikom približiti priču o stvaranju ovoga vina. Kvalitetna i vrhunska graševina, rajnski rizling, chardonnay, cabrnet sauvignon rose i cabernet sauvignon – ponos su ove obitelji. Osim što smo saznali kako teče proces uzgoja grožđa, berbe, sazrijevanja, plasiranja na tržište, brendinga i marketinga, enolog nas je upoznao s karakteristikama svake vrste te se je druženje pretvorilo u pravu malu edukativnu radionicu u kojoj smo naučili kako prepoznati aromu vina, kako se pravilno drži čaša te koje vino sljubiti uz određenu hranu. I ovo druženje je bilo potvrda da je ovakav način povezivanja i umrežavanja pozitivan za sve dionike jednog turističkog procesa te da jedino i isključivo zajedničkim snagama možemo postati prepoznatljiva i omiljena destinacija na karti Hrvatske, ali i svijeta.

 

Podrum Vineda u Kuriji Janković

Podrum Vineda u Kuriji Janković

 

Podrum Vineda u Kuriji Janković

Podrum Vineda u Kuriji Janković