Avantura istraživanja našeg kraja na dva kotača

Kada se radni tjedan bliži kraju i cijeli vikend je pred nama, predlažemo ti gomilu stvari koje možeš raditi u našem bogatom ravničarskom zavičaju i biti sretniji i zadovoljniji. Da, upravo ti naš kraj pruža sve to plus još i aktivnost biciklizma, što znači zdravlje, a i savršeno ide ruku pod ruku sa srećom i zadovoljstvom jer jedno bez drugoga ne ide.

Zato vikend izležavanje ostavi za neke tmurnije dane. Vrijeme je da se u društvu svoje obitelji i prijatelja uputiš sa svojim ljubimcem na dva kotača u istraživanje ovog još nebrušenog prirodnog dijamanta.

 

Što sve obići

 

Park prirode Papuk

 

Na spomen riječi Slavonija, prva asocijacija je ravnica kojoj nema kraja. Međutim kako svi volimo nekada nekoga iznenaditi, tako je i Slavonija iznenadila nas. Podarila nam je naš Papuk. Oni koji su poslušali naš savjet i sa sobom uz svoje najmilije poveli i svog ljubimca na dva kotača, neće ostati uskraćeni za avanturu bicikliranja. Područje Papuka broji ukupno 104 km označene biciklističke staze, od kojih svaka nudi poseban i jedinstven doživljaj. Tu je i penjalište Sokoline sa označenim smjerovima, idealna je za svladavanje penjačkih vještina. Za ljubitelje pravog adrenalina tu je vrh Pliša s paragliding uzletištem s kojeg se možete spustiti i uživati u jedinstvenom pogledu. Nakon aktivnog dana, treba okrijepiti svoje tijelo na Jankovcu u Planinarskom domu s dobrom nam poznatom autohtonom hranom našega kraja.

Park prirode Papuk, Foto: K. Toplak

 

Informativno-edukativni centar i hostel “Dravska Priča”

 

Nekadašnji ljetnikovac grofa Draškovića iz 19.st., poprimio je drugo značenje. Danas je on Informativno-edukativni centar i hostel “Dravska priča”, smješten nedaleko od rijeke Drave u općini Čađavica. Po mnogočemu je poseban. Dio je Nacionalne europske mreže Natura 2000, te prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Uistinu je poseban i perivoj koji je ujedno spomenik parkovne arhitekture i pršti raznim primjerima flore i faune. Svako dijete ovdje će pronaći zanimaciju za sebe, a kroz stručno vodstvo ponešto i naučiti. Biciklom do hostela nije problem, u neposrednoj blizini nalazi se odmorište za bicikliste jer upravo tu prolazi trasa poznatih međunarodnih biciklističkih staza: Drava Route, EuroVelo 13-Ruta željezne zavjese i Ruta europske Amazone.

Informativno-edukativni centar i hostel “Dravska Priča”, Foto: K. Toplak

 

Virovitički ribnjaci

 

Za aktivan odmor svakako su tu naši Virovitički ribnjaci. Niz od ukupno devet ribnjaka prava je avantura, no na dva kotača ništa nije teško. Ima tu svega, od blagih uspona do težih. Od kamenčića do kamenja na putu, korijenja drveća, mekanog tla, debele prašine. Voda je naravno odradila svoj posao te mjestimično stvorila udubljenja koja samo povećavaju atraktivnost pojedine staze. Svatko tko se uputi u avanturu obilaska na dva kotača, po završetku će se htjeti zasigurno vratiti i krenuti od početka.

Put Šarana, Foto: BK Bor

Put Šarana, Foto: BK Bor

 

Rijeka Drava

 

Prkosna i silovita rijeka Drava ostane u sjećanjima svima koji bar jednom budu u njezinoj blizini. Ona je dom šetačima, ribičima, izletnicima, vikendašima, avanturistima na dva kotača. Njezina posebnost leži u Križnici. Zaštićenom krajoliku na hrvatsko-mađarskoj granici. Oni hrabri i željni prave avanture mogu se okušati u prelasku visećeg mosta na dva kotača, a za ostatak ekipe kojima je i pješačenje preko njega prevelik zalogaj tu je sigurna skela.

Križnica, Foto: K. Toplak

 

Hotel Kurija Janković

 

Bombonjera u srcu Slavonije kako je mi od milja volimo nazivati, Hotel Kurija Janković smještena je na pola puta između Virovitice i mađarske granice. Impresivna građevina sagrađena u 19. st., u vrijeme obitelji Janković, plijeni poglede. Danas, u ulozi hotela sa četiri zvjezdice ponosno brani svoju očuvanu povijesnu baštinu. Gostima na raspolaganju stoje brdski i električni bicikli, uz koje je istraživanje našeg kraja lakše i zanimljivije. Nakon bicikliranja, za dobar odmor svakako je zaslužna njezina nutrina. Prilikom ulaska vrijeme staje, vraćamo se u neka davna vremena. Prevladava osjećaj smirenosti. Sav napor koji ste uložili u pokretanje svog limenog ljubimca se zaboravlja, a tijelo se puni posebnom energijom. Još kada se svemu tome pridoda noć provedena u ovoj stoljetnoj ljepotici i započne novi dan s doručkom, bogatim proizvodima lokalnih proizvođača bit će to šlag koji je nedostajao na ovom tvom putovanju.

Hotel Kurija Janković

 

Na dobrom smo putu da priča o cikloturizmu zaživi punim plućima. Iako slovimo za dio zemlje koja je uglavnom namijenjena za poljoprivredne usjeve, mi se trgamo i dokazujemo kako imamo prirodne netaknute ljepote koje čekaju da budu otkrivene i da se o njima priča.

Kada se prirodi doda i bogata kulturna baština, koja se može posjetiti uz vožnju bicikla po obnovljenim biciklističkim stazama namijenjenim za one aktivne bicikliste i rekreativce, dolazimo do saznanja da je naš kraj pun pogodak za odmor iz snova. 🙂