Kurija Janković

Kurija Janković sagrađena je tijekom 19. stoljeća u duhu smirenog historicizma i predstavlja jednu od najelegantnijih plemićkih ladanjskih kuća na području Virovitičko-podravske županije. Hotel se nalazi na mjestu gdje Slavonija grli Podravinu i u okruženju UNESCO Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Povijest

Tijekom XIX. stoljeća na prostoru Virovitičko-podravske županije razne plemićke obitelji podižu dvorce, kurije i ljetnikovce. Kurija Janković nalazi se u selu Kapela Dvor na području općine Lukač, 7 km sjeverno od Virovitice.

Kurija je sagrađena početkom 19. stoljeća. Međutim, današnje odlike dobila je uglavnom u vrijeme vlasnika Geze pl. Jankovića oko 1880. godine. Kurija je bila sjedište ovećeg vlastelinskog imanja Lukač.

Kurija, gospodarske zgrade i perivoj zauzimali su oko 4,5 hektara površine, a od pejzažnog perivoja ostalo je tek nekoliko stabala (tulipanovac, lipa, ariš…).

Vlastelinski posjed i kuriju Kapela Dvor početkom 20. stoljeća kupuje Arpad I. Karolyi, koji je na zgradi napravio manje preinake i dogradnje. U njegovo vrijeme posjed je bio poznat po uzgoju šparoga i jahaćih konja. Nakon njegove smrti (oko 1930.g.) lukački posjed nasljeđuju njegova djeca Ferenz, Arpad II. i Elizabeta. Nakon odlaska obitelji Karolyi u Zagreb 1939. godine posjed je vlasništvo štedionica, a 1942. kupuje ga nekoliko doseljenih obitelji iz Hrvatskog Zagorja. Godine 1964. dio posjeda i kurija predani su na upravljanje Lovačkom društvu Lukač. Međutim, već tada obnova kurije nije uspjela te ona ostaje praznom sve do danas, no ima svojstvo kulturnog dobra te je zaštićena kao spomenik kulture.

Sve do sedamdesetih godina 20. stoljeća kurija je imala određenu namjenu i bila je razmjerno dobro održavana. Do sredine osamdesetih godina služila je kao škola koju su pohađala djeca iz Kapele Dvora i obližnjih sela. U svojem stogodišnjem postojanju kurija je do 2012. godine postala zaboravljena, napuštena i ruševna.

Virovitičko-podravska županija 2012. godine kupuje kuriju i započinje postupak njene potpune obnove koja je dovršena 2014. godine.

Svaki sanjar zna da je potpuno moguće biti nostalgičan prema mjestima na kojima nikada nismo bili.

Kurija danas

Kurija Janković je sada hotel baština s četiri zvjezdice. Raspolaže s 18 komfornih dvokrevetnih soba, a gostima su na raspolaganju caffe bar, restoran, soba za sastanke, konferencijska dvorana, suvenirnica i bicikli.
Hotel se nalazi na mjestu gdje Slavonija grli Podravinu i u okruženju UNESCO Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Kurija Janković danas je obnovljeni dragulj graditeljske baštine koji svoju otmjenost i eleganciju nudi u ulozi hotela.

Smještaj

Hotel nudi sobe u tri kategorije: Standard, Superior i Delux. Sve sobe su opremljene TV-om sa satelitskim programima, besplatnim wireless internetom, sustavom grijanja i hlađenja, minibarom, privatnim sefom, telefonskom linijom, sušilom za kosu i toaletnim potrepštinama.

Više o smještaju

Restoran

U hotelskom restoranu koji je kapaciteta 40 sjedećih mjesta, za goste hotela poslužuje se tradicijski slavonsko-podravski doručak pripremljen isključivo od lokalno proizvedenih namirnica, a svi ostali obroci uz prethodnu najavu i dogovor.

Caffe bar

Caffe bar nudi elegantan i ugodan ambijent u kojem se možete opustiti i uživati u bezalkoholnim i alkoholnim pićima, vrhunskim vinima, aromatičnim voćnim vinima i likerima, izvrsnoj kavi, organskim čajevima i prirodnim sokovima.

Konferencijska dvorana

Hotel raspolaže s potpuno opremljenom klimatiziranom konferencijskom dvoranom kapaciteta 35 osoba.

ISTRAŽI DALJE
Smještaj