Top 10 stvari koje možeš raditi kada posjetiš Podravinu i Slavoniju

Kako bismo olakšali planiranje odmora svakom našem gostu, donosimo top 10 stvari koje možete iskusiti i doživjeti kada posjetite Kuriju Janković.

 

1. Biciklizam

Cijeli naš kraj isprepleten je mrežom biciklističkih staza. Cesta, makadam, brdo, nizina – za svakoga ponešto. Upoznat ćete tako rijeku Dravu, bilogorska brda i vinograde, seoska domaćinstva, lokalno stanovništvo, cvjetne livade i polja. Netaknuta priroda na dohvat ruke i istraživanje destinacije na dva kotača svakako je jedan od naših top prijedloga. Što se tiče bicikala, možete ponijeti svoje ili ih iznajmiti kod nas u hotelu. Osim brdskih, u ponudi imamo i električne bicikle pa će i veće udaljenosti biti lakše za svladati.

Biciklizam, BK Bor

Biciklizam, BK Bor

 

2. Kupanje, skijanje, sanjkanje

Nezaobilazni oblik ljetne rekreacije je kupanje – ne samo na moru, već i na šljunčanim dravskim plažama i jezerima. Orahovačko jezero tijekom ljetnih mjeseci privlači desetke tisuća kupača, jer, bez dvojbe, spada među najuređenija i najatraktivnija kontinentalna kupališta. Za one koji traže cjelogodišnju wellness oazu za opuštanje, u nesporednoj blizini hotela u mađarskom gradu Barcs nalazi se kompleks termalnih bazena uz usluge saune, parnih kupelji i masaža. Za snježnih zima obronci Papuka i Bilogore postaju prava skijališta i sanjkališta. Skijališta s vučnicom postoje u Virovitici i Slatini.

Rijeka Drava

Rijeka Drava

 

3. Kulturna baština

Područje Virovitičko-podravske županije naseljeno je još od neolitika (6000 – 3500. pr. Krista), a najstariji sačuvani kulturno-povijesni spomenici sagrađeni su u srednjem vijeku. Ružica grad pokraj Orahovice iz 13. stoljeća ubraja se među najznačajnije i najsačuvanije primjere srednjovjekovnih gradina u Hrvatskoj.

Crkva Sv. Lovre u Crkvarima , crkva Sv. Petra u Čađavici, manastir s crkvom Sv. Nikole pokraj Duzluka i crkva Pohoda Bl. Djevice Marije u Voćinu potječu iz 15. stoljeća i predstavljaju izvanredne primjere sakralne arhitekture iz perioda prije turskih osvajanja, koja su obilježila 16. i 17. stoljeće.

Život se ponovno obnavlja od druge polovice 18. stoljeća. U Virovitici franjevci podižu kompleks Franjevačkog samostana i crkve Sv. Roka, čija se unutrašnjost ubraja u najznačajnije barokne interijere sjeverne Hrvatske. Tijekom 19. stoljeća dolazi do procvata sveukupnog života. U Suhopolju se gradi crkva Sv. Terezije Avilske – najljepši primjer sakralne klasicističke arhitekture u Hrvatskoj. Gradi se dvorac Pejačević u Virovitici u elegantnom barokno – klasicističkom slogu, dok dvorac Janković u Suhopolju, dvorac Drašković u Slatini, kao i niz drugih sakralnih, javnih i privatnih objekata dobivaju historicistička obilježja.

Dvorac Pejačević Virovitica

Dvorac Pejačević Virovitica

 

4. Promatranje ptica

Na području Virovitičko-podravske županije gnijezdi, zimuje ili ga prelijeće velik broj vrsta ptica koji je rezultat velike raznolikosti staništa od kojih se posebno ističe područje UNESCO prekograničnog Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, koje se županijom proteže uz tok rijeke Drave u dužini od 72,5 km. To područje nastanjuju vrlo atraktivne i rijetke vrste ptica kao što su pčelarica, pupavac, vodomar, štekavac, vlastelica i druge.

 

Promatranje ptica

Promatranje ptica

 

5. Lov i ribolov

Lov je osobito razvijen na području Virovitičko-podravske županije. Sva se lovišta nalaze u okruženju iznimnih prirodnih ljepota, gotovo netaknutih šuma, čistih rijeka, jezera i ribnjaka. Svojim fondom divljači svrstavaju se među najbogatija u Hrvatskoj. Nizinska lovišta prate tok rijeke Drave, dok su brdska lovišta smještena na obroncima Bilogore i Papuka. S obzirom na broj divljači, moguć je lov na visoku, nisku i pernatu. Lov organiziraju lovačke udruge čije vam kontakte možemo proslijediti na zahtjev.

Rijeka Drava je najveća i najbogatija ribolovna voda na području Virovitičko-podravske županije. Obiluje gotovo svim vrstama slatkovodnih riba, kao što su som, šaran, štuka, smuđ, amur, kečiga, manjič, bolen, jez, mrena, babuška, deverika, tolstolobik, okan, klen, linjak, jegulja i druge vrste. U stotinjak kilometara svog toka ovim područjem Drava nudi gotovo bezbroj mjesta za uspješan ribolov. Kao osobito ribolovno područje ističe se područje Križnice, u blizini Pitomače, gdje se susreću stari i novi tok rijeke Drave. Uz Dravu postoje mnoge bare, jezera, limani i jame kao ostaci njenog starog korita. Na svega 7 km južno od Virovitice smješteni su Virovitička jezera – niz od 9 ribnjaka koji predstavljaju najveće i najbogatije ribolovne vode na virovitičkom području.

Ribolov

Ribolov

 

6. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva

Za pravi autohtoni doživljaj našega kraja preporučamo imanje Zlatni klas Otrovanec. Tradicija, obitelj, ponos. Imanje je to koje svakog putnika obogati svojom posebnom pričom. Prekrasni seoski perivoj, izvorna domaća hrana, domaće životinje, konji, dobrodošlica domaćina. Stara domaća jela ovdje su sve samo ne zaboravljena: žganci, prežgana juha, kukuruzna, ječmena i prosena kaša, jela pripremljena od koprive, bundeve ili čička te domaći kruh od žitarica izmljevenih na starinskom malenom kućnom mlinu. Ovdje čak i pizzu s tijestom od koprive možeš probati. Sve ukusno i slasno!

Zlatni klas Otrovanec

Zlatni klas Otrovanec

 

7. Gastronomija

Najposebnije mjesto uz rijeku Dravu svakako je Križnica pokraj Pitomače. Iako dio hrvatskog teritorija, do Križnice možete stići jedino skelom ili pješačkim visećim mostom. Idilično je to mjesto koje okružuju veseli riječni rukavci, a i gastronomski nećeš otići razočaran. Netom ulovljena dravska riba priprema se ovdje na tradicionalan domaći način. Za prste polizati!

Imanje Višnjica staro je više od dva stoljeća, a skrilo se iza perivoja prekrasnih starih lipa i kestena, visokih borova, javora i duda koji stoje kao pravi čuvari oko ovog prekrasnog prostora. Posebnost ovog imanja ogleda se i u uzgoju jedne vrlo zanimljive namirnice – batat, koji se priprema na mnogo različitih načina u restoranu. Na imanju se još uzgajaju i gljive bukovače, šparoge kao i razno ljekovito bilje.

Restoran Višnjica

Restoran Višnjica

 

8. Kušanje vina

Bilogora je poznata po svojim vinskim cestama. Preporučamo posjet Podrumu Vineda koji se nalazi na pjeskovitom tlu mjesta Vukosavljevica. Uz kapljicu dobrog vina, dočekat će vas uvijek raspoloženi domaćini koji će vas provesti svojim podrumom i kušaonicom te ispričati svoju priču. U ponudi vinske karte Podruma Vineda možete pronaći nekoliko crnih i bijelih vina – graševina, chardonnay, cabernet sauvignon, frankovka. Isprobajte ih i pronađite svoje omiljeno.

Vinograd

Vinograd

 

9. Šetnja i planinarenje

I baš kada pomisliš da je sve u Slavoniji ravno, iznenadiš se njezinim krivudavim brežuljcima. Nama takav najbliži svakako je Bilogora s koje puca pogled na cijelo virovitičko područje. Svaki Virovitičanin uputit će te da obiđeš Virovitička jezera iliti ribnjake, njih devet. Prateći poučnu stazu, saznat ćeš više o flori i fauni bilogorskog kraja.

Park prirode Papuk / UNESCO svjetski geopark Papuk prostire se na 336 km 2 i obuhvaća područja Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Kao posebna reljefna značajka ističe se najviši slavonski vrh – Papuk (953 m). Osim nekoliko potoka i jezera na području parka nalaze se i prirodni termalni izvori. Izuzetnu raznolikost biljnog i životinjskog svijeta prati i geološka raznolikost, a unutar parka nalaze se ostaci sedam srednjovjekovnih gradova i arheološko nalazište iz starijeg željeznog doba (8. – 3. st. pr. K.). Park prirode Papuk obuhvaća i tri područja posebne zaštite, a to su:

Rupnica – geološki spomenik prirode glasovit po stubastom lučenju stijena
Park šuma ‘Jankovac’ – gorska dolina okružena stoljetnom šumom bukve sa krškim fenomenom Jankovačkog slapa
Sekulinačke planine – specijalni rezervat šumske vegetacije – šuma bukve i jele stara oko 150 godina sa prašumskim karakterom.

Hrvatsko planinarsko društvo Papuk

Hrvatsko planinarsko društvo Papuk

 

10. Foto Safari

Kada osjetite blizinu ove naše netaknute prirode, mirno se smjestite i zabilježite svojim fotoaparatom divne trenutke koje pruža domaća divljina. Divljač, ptice, vodozemci i gmazovi na fotografiji bit će divan suvenir koji ćete ponijeti kući kao živu uspomenu.

Foto safari

Foto safari

 

Vidimo se u Kuriji Janković! 🙂