Ukusne kapljice našeg kraja

Pojesti slavonske delicije poput pravih domaćih kobasica, ljutog kulena, čvaraka, krvavice ili pak samo namazati kruh domaćom svinjskom masti i posuti je sa slatkom crvenom paprikom zvuči idealno. Kada se svemu tome još priroda čaša domaćeg vina – cijela Slavonija je u tebi i oko tebe.

Omeđen sa planinskim lancem Papukom, Bilogorom i Krndijom na jugu i rijekom Dravom na sjeveru, naš kraj predstavlja idealnu podlogu za razvoj visoko kvalitetnih sorti vina. Da je ispijanje vina zdrava aktivnost čuli smo bezbroj puta. Međutim, treba se ipak znati postaviti granica da uobičajeno ispijanje ne preraste u opijanje i samim tim postane loše po nas. Najzastupljenije  sorte vina koje se uzgajaju u našem kraju su: zeleni silvanac, graševina, chardonnay, cabernet sauvignon, sivi i bijeli pinot, frankovka i ostala stolna vina.

U nastavku donosimo kratak pregled proizvođača vina u našem kraju. 🙂

 

Hotel Kurija Janković

 

Podrum Vineda

 

Podrum Vineda smješten je u Virovitičko-podravskoj županiji u mjestu Vukosavljevica. Otvoren je 2005. godine, a njegova tajna uspjeha leži u tome što je proizašao iz ljubavi i želje da se očuva tradicija i ožive stare sorte vina. U ponudi vinske karte Podruma Vinede možete pronaći kvalitetna i vrhunska vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, od kojih su: graševina, rajnski rizling, chardonnay, cabernet sauvignon – rose, cabernet sauvignon, frankovka. Daljni planovi ovih radišnih ljudi su svakako povećanje opsega posla, povećanje same proizvodnje vina, obrađivanje starih, zapuštenih ali rodnih površina, zadržavanje svog prepoznatljivog identiteta i konstantno ulaganje u ljude i kvalitetu rada, oživljavanje ruralnog turizma obogaćenog s gastronomijom našeg kraja.

Foto: K. Toplak

 

PP Orahovica

 

PP Orahovica nalazi se u istočnoj Hrvatskoj, u dijelu netaknute prirode između rijeke Drave, Papuka i Krndije. Na svojim prostranim površinama osim nasada vinograda, nalaze se nasadi lješnjaka, a na nešto više od 1400 hektara PP Orahovica uzgaja stoku. Na ukupno 179 hektara vinograda uspješno se uzgajaju sljedeće vrhunske sorte grožđa: silvanac zeleni, rajnski rizling, pinot sivi, graševina, frankovka, chardonnay i sauvignon. Vinogradi su rasprostranjeni na deset različitih lokacija: Jezerac, Krčenik, Velike ledine, Martin, Albus, Grabovi, Lipovac, Toplice, Ribnjak i Sićevo.

Izvor: PP Orahovica

 

Vinarija Stari podrum

 

Pod vlasništvom tadašnjeg njemačkog kneza Georga Wilhelma Schaumburga– Lippea, u Slatini se davne 1864. godine proizveo prvi hrvatski pjenušac. Da priča ponovno zaživi, pobrinuo se sadašnji vlasnik vinarije “Stari Podrum”, poduzetnik Ivan Halas. Naime, 2016. godine pokreće proizvodnju, te puni prvih 1000 boca. Čar pjenušca “Slatinski biser” napominju stručnjaci leži u tome što se spravlja od čistog chardonnaya, što je idealna baza za kvalitetan pjenušac. Uz pjenušac, u vinariji “Stari podrum” nude se i druga kvalitetna vina poput graševine, chardonnaya, sauvignona, pinota i frankovke. Planovi za budućnost su veliki, svakako se radi na proširenju proizvodnje i podizanju kvalitete svojih proizvoda na jedan stepen više, kao i rad na promociji samih proizvoda.

Foto: K. Toplak

 

Tvrtka Fructus

 

Tvrtka iz Orahovice, već je dugi niz godina najpoznatiji mali proizvođač voćnih likera i voćnih vina diljem Lijepe naše. U posao se ušlo sa puno ljubavi i entuzijazma, koji postoje i danas i glavni su pokretači uspješnog poslovanja. Vlasnik tvrtke Krešimir Kostelac svoje je poslovanje započeo iz čiste nule, međutim konstantnim ulaganjem u svoje znanje i vještine došao je do vrha. Važno je napomenuti kako je moto tvrtke “domaće, izvorno i kvalitetno” i da nema mjesta umjetnim sladilima i aromama u njihovoj proizvodnji. Osnovao je dva prepoznatljiva brenda, a to su: Incanto (voćna vina od višnje, kupine, jabuke i voćni likeri) i Royal Luxuri. Ovi se kvalitetni proizvodi mogu pronaći u svim većim trgovačkim lancima u Hrvatskoj kao i u ugostiteljskim objektima. Planovi za dalje su veliki, ističe se važnost atraktivne ambalaže, kao i povećanje proizvodnje i širenje tržišta.

Foto: K. Toplak

 

Vinarija Matković

 

U Orahovici,  pravu vinsku priču živi obitelj Matković. Svoju iskrenu ljubav pretočili su u Iskrena vina Matković koja uvijek i svugdje privuku posebnu pažnju. Za sada ukupno obrađuju 6 hektara vinograda i proizvedu otprilike 25 – 30 tisuća litara vina godišnje. Veliku pažnju pridaju ambalaži samih butelja, zbog čije su inovativnosti, posebnosti i jedinstvenosti bili nagrađivani više puta. Bazirali su se na proizvodnju chardonnaya i graševine od bijelih vina, a od crnih tu su crni pinot, frankovka, cabernet sauvignon, i cabernet franc.

Izvor: Virovitičko-podravska županija

 

U ponudi našeg hotela, također možeš probati ove ukusne kapljice domaćih vina. Ako te put navede da prođeš kroz naš kraj, svakako se odvaži i zastani, doživi ga svim svojim osjetilima. 🙂

Vidimo se u Kuriji Janković! 😉